Of je nu een toilet deelt met je huisgenoten, op het werk verantwoordelijk bent voor het schoonhouden van de toiletten of af en toe een doekje haalt over het toilet in de winkel waar je werkt: iedereen heeft baat bij een optimale hygiëne. Een werkgever dient ervoor te zorgen dat de sanitaire voorzieningen regelmatig worden schoongemaakt. Vaak is een dagelijkse grondige schoonmaak geen overbodige luxe. In grotere bedrijven wordt de boel tussendoor vaak schoon gemaakt. Zelf kun je ook zorgen dat de sanitaire voorzieningen schoon en fris blijven.

Zorg voor de juiste benodigdheden

De juiste materialen moeten aanwezig zijn zodat gebruikers of medewerkers zelf de sanitaire voorzieningen netjes kunnen houden totdat de schoonmaakploeg arriveert. Hang een goede toiletborstel op, zodat een gebruiker van het toilet zelf eventuele resten weg kan schrobben. Ook het plaatsen van een lekkere luchtverfrisser zorgt ervoor dat het langer fris blijft ruiken in de ruimte. Handdoekpapier maakt het niet alleen gemakkelijk om de handen te drogen, maar kan ook over de wasbak gehaald worden zodat de ruimte er netjes uit ziet.

Een prullenbakje is zowel handig naast het toilet als naast de wasbak. Let erop dat de prullenbak regelmatig wordt geleegd. 

Opgeruimd houden

Het opgeruimd en netjes houden van een gemeenschappelijk toilet zorgt ervoor dat de ruimte fris en netjes oogt. Dit is een stuk prettiger dat wanneer iemand een toilet instapt en in een wat viezig oogende ruimte terecht komt. Vaak is het zo dat wanneer een werkgever zorgt voor een uitgebreide dagelijkse schoonmaak door een schoonmaakteam die werken met professionele sanitairreiniger, het personeel het geen probleem vindt om de ruimte netjes en opgeruimd te houden.  

Zelf toilet schoonmaken

Bij veel kleine bedrijven houden medewerkers de sanitaire ruimtes zelf schoon. De wc maak je het beste schoon door toiletreiniger onder de rand in de pot te spuiten. Dit laat je even inwerken voordat je de pot schoon borstelt met de wc borstel. Met een schone doek en wat allesreiniger of toiletspray poets je vervolgens de doortrekknop, de klep, de bril en de buitenkant van de pot. Vergeet ook niet om de deurklink te reinigen, want hier zit iedereen met zijn of haar handen aan. 

Toiletblokje ophangen

Voor een frisse wc valt het aan te raden om een toiletblokje aan de rand van de pot te hangen. Iedere keer als de wc wordt doorgespoeld, komt er wat geparfumeerd schoonmaakmiddel vrij. Hierdoor ruikt de wc weer fris na gebruik en krijgt kalkaanslag haast geen kans. Door het toilet regelmatig schoon te maken, krijgt het vuil geen kans op zich op te hopen, ruikt het altijd fris en maak je korte metten met bacteriën en ziekteverwekkers.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen