De nieuwe iPhone 14 is gelanceerd, en hij komt met een aantal behoorlijk indrukwekkende functies. Een snellere chip, een betere camera en een speciale nieuwe functie waarmee je via satellieten kunt bellen zijn slechts enkele van de dingen die Apple in hun nieuwste release heeft opgenomen. In dit artikel bekijken we de nieuwe smartphone en zien we of hij de hype waarmaakt. Wat zijn de features van de nieuwe Apple phone? Let’s take a look…

De nieuwe iPhone 14 – features en specs

Hoewel de iPhone 14 niet alle innovatieve nieuwe functies biedt die beschikbaar zijn voor de Pro-lijn, heeft Apple onder de motorkap tal van kleine aanpassingen gedaan om de prestaties te verbeteren en concurrerend te houden.

De iPhone 14 is de nieuwste smartphone van Apple, en hij biedt een geweldige ervaring met basics als een aantrekkelijk beeldscherm, een uitstekende bouwkwaliteit, een batterij die de hele dag meegaat, soepele prestaties en competente camera’s. Hoewel hij ook enkele van de duurdere functies van de iPhone 14 Pro heeft, zoals Crash Detection en Emergency SOS via de satelliet, slaat hij de meest aansprekende nieuwe ervaringen van die lijn over, waaronder een always-on display, Dynamic Island en de A16 Bionic processor. Het lijdt geen twijfel dat de iPhone 14 de meeste mensen goed zal dienen, maar hij voelt iets verder achter Apple’s top-shelf Pro-lijn aan dan eerdere modellen. Voor wie het beste wil van wat Apple te bieden heeft, zoals mensen die hun iPhone zakelijk gebruiken, is de iPhone 14 Pro de duidelijke keuze. Maar voor alle anderen is de standaard iPhone 14 een prima optie.

Het design

Apple lanceert vier modellen van de iPhone 14, hoewel je ze zou kunnen zien als twee modellen die elk in twee formaten komen: de iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max. De nieuwkomer in die line-up is de iPhone 14 Plus, die in feite een grotere versie is van de standaard iPhone 14, op dezelfde manier waarop de iPhone 14 Pro Max een grotere versie is van de iPhone 14 Pro. De standaard iPhone 14 heeft een 6,1-inch display, terwijl de iPhone 14 Plus dat opkrikt tot een 6,7-inch display.

Fans van de iPhone hebben veel om enthousiast over te zijn met de release van de iPhone 14 Pro en Pro Max. De meest opvallende verandering is de toevoeging van always-on displays, iets wat veel mensen al een tijdje willen. Bovendien zijn de randen afgeslankt, waardoor de telefoon een slanker en moderner uiterlijk heeft gekregen. Afgezien van deze veranderingen ziet het ontwerp van de telefoon er grotendeels hetzelfde uit als het vorige model, met platte roestvrijstalen randen en een Ceramic Shield display. Dit is echter niet per se een slechte zaak, want het ontwerp van de iPhone is al uiterst stijlvol en tijdloos. Over het geheel genomen bieden de iPhone 14 Pro en Pro Max een aantal spannende nieuwe functies die zelfs de meest kieskeurige klanten zeker zullen bevallen.

Het display

De nieuwe iPhone 14-modellen zijn voorzien van het Super Retina XDR OLED-display van Apple, dat helderder en duurzamer is dan ooit tevoren. Het Ceramic Shield op het glas aan de voorkant biedt een betere bescherming tegen vallen en krassen, en de always-on display functie laat je meldingen en andere informatie zien, zelfs als de telefoon is vergrendeld. Dankzij het LTPO-paneel kan de verversingssnelheid worden teruggeschaald van 120Hz naar 1Hz om de batterij te sparen als het always-on display is ingeschakeld, en de 1.600 nits helderheid maakt het gemakkelijk om je scherm te zien, zelfs in direct zonlicht.

De specs

De iPhone 14 wordt geleverd met dezelfde A15 Bionic chip als de iPhone 13. Dat klinkt misschien een beetje teleurstellend voor iedereen die hoopt op een prestatie-upgrade, maar het voegt wel een 5-core GPU toe, die volgens Apple een grafische boost van 20% biedt. En Apple zegt dat het ook de thermische prestaties heeft verbeterd, zodat je de iPhone 14 langer kunt gebruiken.

Batterijduur

Verder zitten de belangrijkste verbeteringen in de camera (zie hieronder) en de batterijduur. Apple claimt tot 20 uur videoweergave op de iPhone 14 en tot 26 uur op de iPhone 14 Plus. Dat zou de beste batterijduur op een iPhone tot nu toe zijn (de geclaimde batterijduur voor de iPhone 13 was 19 uur). Dus als je op zoek bent naar een iets krachtigere camera en een langere batterijduur, dan zouden de nieuwe iPhone 14 modellen het bekijken waard kunnen zijn.

De camera

De camera van iPhone 14 en iPhone 14 Plus is groter en beter dan ooit. De nieuwe 12MP hoofdcamera heeft een grotere sensor en een snellere lens, waardoor hij perfect is voor fotografie bij weinig licht. De frontcamera is ook 12MP en heeft nu autofocus, waardoor het nog makkelijker is om geweldige foto’s te maken. De nieuwe Photonic Engine in de hele serie helpt de prestaties bij weinig licht te verbeteren, met een geclaimde 2x verbetering op de frontcamera en de ultrabrede en 2,5x op de hoofdcamera. Ook video krijgt een upgrade met een geavanceerde stabilisatiemodus genaamd Actiemodus, die kan worden ingeschakeld om video’s vloeiender te maken als je beweegt. Als je op zoek bent naar een telefoon met een geweldige camera, dan zijn de iPhone 14 en 14 Plus de perfecte keuze.

De iPhone Pro’s krijgen tevens een camera-upgrade die door fotografieliefhebbers verwelkomd zal worden. De hoofdcamera is nu 48MP, wat meer detail en betere prestaties bij weinig licht belooft. Het nieuwe ProRAW formaat zal gebruikers ook meer bewerkingsflexibiliteit geven, en ook de video-opnamemogelijkheden zijn verbeterd. 4K-video kan nu worden opgenomen met maximaal 40 beelden per seconde, en er is ook een nieuwe Action-modus voor wie snelle opnamen wil maken. Over het geheel genomen zijn de camera-upgrades op de iPhone Pro’s aanzienlijk, en ze zouden iedereen die graag foto’s of video’s maakt met zijn smartphone moeten bevallen.

Satelliet connectiviteit

De nieuwe iPhone 14 heeft veel geweldige nieuwe functies, maar een van de meest besproken is de satellietverbinding. Met Emergency SOS with Satellite kun je hulp inroepen, zelfs als je geen mobiel signaal hebt – wat levensreddend kan zijn voor mensen in landelijke gebieden. Je krijgt twee jaar gratis van de dienst bij de telefoon, en het is zeker iets dat van pas kan komen in een noodsituatie, hoewel de functie voor Nederlandse iPhone eigenaren niet te gebruiken is. Het is weer een voorbeeld van hoe Apple altijd nadenkt over manieren om de iPhone-ervaring voor gebruikers te verbeteren.

Conclusie:

Al met al is de nieuwe iPhone 14 een geweldige telefoon. Maar als je van een ouder model of van een ander platform komt, kun je wellicht teleurgesteld raken door enkele van zijn tekortkomingen – maar let’s face it: af en toe je smartphone opzij leggen is ook geen overbodige luxe. Heb je al een iPhone 13 of 13 Pro, dan is upgraden wellicht niet aan te raden. Kom je van een ouder model? Dan is de 14 een hele mooie upgrade.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen