Je eigen uren bepalen, zelf een koers uitzetten en geld verdienen met je passie. Ondernemen kent vele voordelen. Het aantal ondernemers groeit dan ook snel in Nederland. Ook van plan het ondernemerschap een kans te geven? Met deze tips maak je een vliegende start!

Maak een businessplan

Een goed begin is het halve werk. Definieer bij de start van je bedrijf daarom een duidelijk doel en maak een strategie die daarop aansluit. Gedegen marktonderzoek vormt hierbij een belangrijk onderdeel. Een veelgebruikt model hiervoor is de SWOT-analyse. Ook brancheonderzoek, een concurrentieanalyse, klantonderzoek en een omgevingsanalyse helpen je om de markt te verkennen en de wensen van je doelgroep inzichtelijk te maken. Besteed ook voldoende aandacht aan de risico’s van het ondernemerschap zodat je gepaste voorzorgsmaatregelen kunt nemen. Ben je van plan een eenmanszaak te starten? Dan is inzicht in potentiële problemen van groot belang: er kan aanspraak worden gemaakt op je privé vermogen. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp kan dan een uitkomst bieden.

Schrijf je in bij de KVK

Je business plan tot in de puntjes perfect maken en tot in de late uurtjes werken aan het design van je website. Veel beginnende ondernemers raken verzand in bijzaken, waardoor het ‘echte werk’ wordt uitgesteld. Is iets voor 80 tot 90 procent ‘af’? Beschouw de taak als afgerond en maak een afspraak bij de KVK. Veel ondernemers beschouwen dit als ‘het startpunt’ om echt van start te gaan. Niet van plan om als zzp’er te werken, maar in de Detailhandel of het MKB? Verzekeraars als Univé hebben hier aparte bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen voor. Eenmaal ingeschreven bij de KVK en ‘open to work’? Pas je LinkedIn profiel aan en laat potentiële opdrachtgevers weten dat je ruimte hebt voor nieuwe opdrachten.

Investeer in je business

Veel startende ondernemers vinden het spannend om te investeren. Er komt nog maar weinig geld binnen waardoor het uitgeven ervan weerstand oproept. Zonde, want door te investeren houd je uiteindelijk meer tijd en geld over. Zinvolle cursussen maken je namelijk waardevoller als zzp’er en zorgen ervoor dat je een hoger uurtarief kunt vragen. Een zakelijke rekening en een boekhoudprogramma kosten geld, maar betalen zich ruimschoots terug in overzicht en tijd. Veel zakelijke rekeningen en boekhoudprogramma’s zijn de eerste paar maanden gratis. Handig om te weten! Je merkt in eerste instantie er dus maar weinig van in je portemonnee. Je boekhouding wordt er wel een stuk makkelijker van. Op deze manier is de belastingaangifte zo gedaan. 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen