Ons gehoor krijgt meer te verdragen dan we zouden denken. Zeker op de werkvloer zijn we niet bezig met hoeveel geluid er om ons heen is. Dat kan zorgen voor gehoorklachten of zelfs gehoorbeschadiging. Juist dan is het belangrijk dat we onze oren beschermen tegen dagelijkse harde geluiden. Bij het kiezen van de juiste oordoppen is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke geluidsoverlast in de werkomgeving, de vereiste geluidsdemping, en het comfortniveau. Het is ook verstandig om werknemers te betrekken bij de keuze en ze te voorzien van instructies over het gebruik en onderhoud van de oordoppen. Weten hoe je jouw oren en die van je werknemers kunt beschermen? Lees dan snel verder.

In de bouw

Voor veel bedrijfsomgevingen waar dagelijks veel geluid aanwezig is, is het vaak al standaard dat er gehoorbescherming wordt gedragen. Dit komt vooral voor in de bouw of in productieruimtes. De Arbowet schrijft voor dat bij een geluidniveau van 80 dB een werkgever verplicht is om gehoorbescherming beschikbaar te stellen aan een werknemer. Je kunt voor goede gehoorbescherming terecht bij een audicien met goede reviews. Boven de 83 dB mag een werknemer maximaal 4 uur zonder gehoorbescherming werken, anders is de kans op gehoorbeschadiging erg groot. Er wordt dus al aangeraden om bescherming te bieden. Bij 85 dB of hoger is de werknemer verplicht om gehoorbescherming te dragen. Dit kunnen gehoorkappen, oordoppen of oordopjes op maat zijn. De werkgever is in dit geval ook verplicht om deze bescherming aan te bieden. 

Horeca

Niet alleen in de bouw is het belangrijk om gehoorbescherming te dragen, ook bijvoorbeeld in de horeca of bij sportevenementen is het van belang om bijvoorbeeld oordoppen in te doen. Je hebt hiervoor oordopjes voor muziekfestivals die je op maat kunt laten maken, zodat ze lekker zitten voor tijdens het werken. Het zorgt ervoor dat je nog wel de muziek en de mensen om je heen kunt verstaan en een gesprek kunt voeren. Oordoppen op maat worden gemaakt van een precieze afdruk van je gehoorgang, waardoor ze perfect in je oor passen. Ze sluiten je gehoorgang goed af en zitten comfortabel.

Kantooromgeving

Je zou het niet snel verwachten, maar ook op kantoor kan het geluid soms stijgen naar een hoger niveau. Denk aan ruimtes met lichte industriële werkzaamheden of ook in laboratoria. Het is hier ook belangrijk om je gehoor te beschermen van dagelijkse geluiden. Hiervoor zijn siliconen oordoppen een goede keuze. Deze zijn herbruikbaar en doordat je ze op maat kunt laten maken, zitten ze de hele dag comfortabel. Naast harde geluiden, kunnen oordoppen ook goed bieden bij concentratieproblemen. Ze zorgen ervoor om afleidende geluiden te blokkeren tijdens het werken. Dit bevordert de werkomgeving.

In de fabriek

Voor werknemers in de voedselverwerking, schoonmaak, en andere lichte tot matige industriële omgevingen zijn herbruikbare thermoplastische oordoppen een goede oplossing. Ze zorgen ervoor dat het meeste geluid wordt gedempt en kun je de hele dag inhouden. Het materiaal is hypoallergeen en siliconenvrij, daardoor krijg je geen last van allergische reacties of jeuk. Dit is belangrijk voor hygiënische werkplekken. Je kunt tijdens het dragen van de oordoppen wel nog gewoon met elkaar praten, waardoor je ze niet steeds hoeft uit te doen.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen